Chcete být zdraví, štíhli a řízení? Jíst červené řepy!

Červená řepa je zdrojem cenných látek (vitaminů, minerálních látek, vlákniny, fytochemikálií), které, například, snížit krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, zlepšit výdrž, chrání proti vzniku osteoporózy a bojovat proti škodlivé volné radikály.

Hledáte způsob, jak do svého těla dodávat dostatek živin (nejen) během chladných a temných dnů? Nejlepší věc, kterou můžete udělat, je dodat potřebné látky ve formě přirozené stravy. Vhodnou volbou je také pravidelná konzumace červené řepy, která obsahuje kyselinu listovou, vitamin C, draslík, železo, vápník, zinek, vlákninu a další důležité látky.

7 hlavních důvodů, proč jíst červenou řepu

"Nikdy nezapomenu na dobu, kdy jsme jako malé děti musely povinně pít šťávu z červené řepy. Jsme vždy použít chvílu matčiny nepozornosti a vylil to výživné tekutiny do hrnce. Dnes, určitě bych nedokázal dělat, protože řepa patří k velmi výživné potraviny a to mám opravdu velmi mnoho. To lze připravit na stovky způsobů," říká o své zkušenosti s cviklou Mary. Možná máte podobné vzpomínky. Ať už jsou jakékoli, realita je taková, že červená řepa je plná živin, které pomáhají člověku udržet si zdraví a vitalitu. Jaké jsou pozitiva tedy přináší pravidelná konzumace červené řepy?

Doporučujeme, abyste si přečetli: Trochu libanonské kuchyně…cviklový hummus 1. Snižuje vysoký krevní tlak

Vysoký krevní tlak je jednou z hlavních příčin vzniku kardiovaskulárních onemocnění, které patří na přední příčky v žebříčku úmrtnosti. Několik vědecké studie potvrdily, že červená řepa obsahuje dusičnany, které mají schopnost pozitivně ovlivňovat krevní tlak, a tak snížit riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice.

2. Podporuje činnost imunitního systému

Červená řepa obsahuje mnoho fytochemikálií, které mají významné antioxidační účinky (schopnost bojovat proti škodlivé volné radikály, které poškozují lidské buňky a způsobují všechny druhy onemocnění).

3. Zlepšuje výdrž

Podle studie provedené v roce 2009 má pití cviklovej šťávy pozitivní účinky na výdrž při cvičení. Vědci z University of Exeter a Peninsula Medical School zjištěno, že šťáva z červené řepy je bohatá na dusičnany, které způsobují to, že tělo spotřebuje méně kyslíku, a tím i trvání cvičení být prodloužena až o 16 procent. Se zvyšuje energii nejen sportovní výkon, ale provádění každodenních činností (1).

4. Pomáhá hojit rány, popáleniny a dobré pro pleť

Ingredience, které jsou obsaženy v červené řepy (zejména dusičnany) pozitivní vliv také na hojení ran a drobných popálenin. Pravidelná konzumace červené řepy vede ke zlepšení stavu pokožky, které je zasažené akné, nebo akné.

5. Pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi

LDL cholesterol, dříve známý jako "špatný" cholesterol, je jednou z příčin vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Řez může být také pravidelná konzumace červené řepy. Proč? Cvikla je bohaté na rozpustné vlákniny, která hraje při snižování cholesterolu klíčovou roli. Tento pozitivní účinek pomoci, stejně jako karotenoidy a flavonoidy.

6. Je prevencí proti chudokrevnosti

Anémie se projevuje jako únava, pocity slabosti, bolesti hlavy, sníženou koncentraci, bledosťou. Jak to vzniklo? Nejčastější je spojena s snížené schopnosti červených krvinek přenášet kyslík. Za nejdůležitější příčiny je považován nedostatek železa v těle. Cvikla je bohatá na železo a další látky, které pomáhají bojovat s málokrvnosťou.

7. Má protinádorové vlastnosti

Cviklová šťáva obsahuje betacyaníny, které mají, podle několika vědeckých studií protirakovinné účinky: přechází z těla toxiny a brání růstu rakovinových buněk. Kromě toho, cvikla pomáhá při spalování tuků, proto je vhodný také při hubnutí.

Jako červené řepy snadno připravit?

Pokud chcete z konzumace řepy čerpat co nejvíce výhod, jíst čerstvé. Chutné jako cviklová šťáva, která může být v kombinaci s jinými druhy zeleniny (mrkev) nebo ovoce. To se nedoporučuje, nicméně, pít více než 100 ml cviklovej šťávu ve stejnou dobu. Červená řepa je také vhodná do salátů, na grilování nebo pečení.

(1) http://sshs.exeter.ac.uk/news/research/title_37371_en.html

Napsat komentář