Glykemický index – co to je a jak to použít?

Pokud jste se snaží zhubnout, co budete jíst, budete muset dvojnásob zvážit. Jednou ze základních věcí je glykemický index. Nechci, aby strava příliš technizovať. Zapomeňte na rátanie hořák a neustále kontrolovat glykemického indexu. Tento článek chci jen dosáhnout lepšího porozumění a povědomí o kontextu. Věřím, že vám pomůže v budoucnu při výběru "své" jídlo.

Co je glykemický index

Glykemický index je číselná data zatrieďujúci potraviny podle rychlosti, které mají vliv na uvolňování cukru – glukózy v krvi několik hodin po jídle.

Jednoduché cukry – např. glukózu téměř okamžitě dostat do krve, takže cítíte energii okamžitě. Rychle, nicméně, zvýšení obsahu glukózy v krvi a velmi rychle proměnit tento zvýšený obsah glukózy klesne. Potraviny, které mají vysoký glykemický index.

Složité cukry – často nazýván sacharidů, jako jsou ovesné vločky jsou tráveny pomaleji a uvolnění glukózy do krve pomaleji, a na dlouhou dobu. Hladinu glukózy v krvi, a tak výrazně nekolíše, jako v prvním případě. Tyto potraviny mají nízký glykemický index.

Potraviny s vysokým glykemickým indexem spôsobujúdramatický zvýšení hladiny cukru v krvi, zatímco potraviny s nízkým indexem mnohem mírnější.

Pro sportovce, ale také obyčejní lidé, tento pohled může být velmi dobře použit. Glykemický index je však ovlivněn několika okolností a kombinace potravin. Spotřeba tuků, například, snižuje glykemický index, stejně jako vlákniny a podobně.

klasifikace

glykemický číslo

příklady:

nízký GI

55

většina ovoce a zeleniny, ořechy, fruktóza, luštěniny,

střední GI

56-69

celozrnné obiloviny, rýže,

vysoký GI

70 a více

maltodextrin, brambory, těstoviny, bílý chléb, sladkosti,

Výhody vysokého glykemického indexu

Pokud potřebujete rychle doplnit energii, nebo vydané sacharidy, nebo zabránit katabolizmu, ideální jsou potraviny s vyšším GI. Takové situace jsou, například, v dopoledních hodinách, po dlouhou dobu bez jídla, po tréninku nebo během namáhavého a dlouhodobý sportovní výkon.

Prakticky okamžitě, dostanete energii do těla. A proto, když hypoglykemickom stavu (nedostatek cukru v krvi), diabetes, nebo přísně diete podává něco sladkého – cukr nebo sladený pít a efekt je okamžitý.

Obecně, a na hubnutí se však nedoporučuje konzumovat potraviny s vysokým GI. Je lepší, pokud máte hladinu cukru v krvi stabilní, protože zvýšený obsah glukózy v krvi se vylučuje inzulín, který je cukr uložené v buňkách, ale spolu s tím také šetří tuk a tento stav zpomaluje spalování tuku.

Výhody nízkého glykemického indexu

Potraviny s nízkým glykemickým indexem by měly být základem vaší stravy. Stabilní hladinu cukru v krvi, má pozitivní vliv na nejen sportovní, ale i duševní výkonnost.

Pokud vám kolísá hladina cukru v krvi, mají pocity malátnosti, únavy a možná i zvýšení energetické doprovázen poklesem energie. Stabilní úroveň je mnohem lepší.

Při výběru potraviny do svého jídelníčku dbaj o tom, jak ovlivňují hladinu cukru v krvi, takže to, co glykemický index.

Jak snížit GI v potravě?

Vyberaj si celozrnné potraviny, tmavé pečivo, nerafinované potraviny. Nejedz nárazovo, ale na pravidelném základě. Jezte více vlákniny a přidejte zdravé tuky, aby každé jídlo. Tímto způsobem můžete prodloužit trávení a vylučování glukózy do krve.

Budete nasyceni déle a vaše tělo bude zásobeno energii postupně a dlouhodobě. Také použití proteinu zpomaluje trávení a snižuje glykemický index.

Závěr

Jít z vysokoglykemickej stravy na nízkoglykemickú to nemusí být tak složité, a může výrazně ovlivnit vaše fyzické a duševní výkonnosti. Budete se cítit lépe a vypadat lépe. Drobné změny a svedomitejším výběru, můžete pozitivně změnit vliv stravy na jejich zdraví a kondici.

Autor: Valihora, http://www.fitmagazin.sk/clanky/clanky-o-vyzive/glykemicky-index-co-to-je-a-ako-ho-vyuzit/

Napsat komentář