Pokud jste se snaží zhubnout, co budete jíst, budete muset dvojnásob zvážit. Jednou ze základních věcí je glykemický index. Nechci, aby strava příliš technizovať. Zapomeňte na rátanie hořák a neustále kontrolovat glykemického indexu. Tento článek chci jen dosáhnout lepšího porozumění a povědomí o kontextu. Věřím, že vám pomůže v budoucnu při výběru "své" jídlo.
Co je glykemický index
Glykemický index je číselná data zatrieďujúci potraviny podle rychlosti, které mají vliv na uvolňování cukru – glukózy v krvi několik hodin po jídle.
Jednoduché cukry – např. glukózu téměř okamžitě dostat do krve, takže cítíte energii okamžitě. Rychle, nicméně, zvýšení obsahu glukózy v krvi a velmi rychle proměnit tento zvýšený obsah glukózy klesne. Potraviny, které mají vysoký glykemický index.
Složité cukry – často nazýván sacharidů, jako jsou ovesné vločky jsou tráveny pomaleji a uvolnění glukózy do krve pomaleji, a na dlouhou dobu. Hladinu glukózy v krvi, a tak výrazně nekolíše, jako v prvním případě. Tyto potraviny mají nízký glykemický index.
Potraviny s vysokým glykemickým indexem spôsobujúdramatický zvýšení hladiny cukru v krvi, zatímco potraviny s nízkým indexem mnohem mírnější.
Pro sportovce, ale také obyčejní lidé, tento pohled může být velmi dobře použit. Glykemický index je však ovlivněn několika okolností a kombinace potravin. Spotřeba tuků, například, snižuje glykemický index, stejně jako vlákniny a podobně.
klasifikace
glykemický číslo
příklady:
nízký GI
55
většina ovoce a zeleniny, ořechy, fruktóza, luštěniny,
střední GI
56-69
celozrnné obiloviny, rýže,
vysoký GI
70 a více
maltodextrin, brambory, těstoviny, bílý chléb, sladkosti,
Výhody vysokého glykemického indexu
Pokud potřebujete rychle doplnit energii, nebo vydané sacharidy, nebo zabránit katabolizmu, ideální jsou potraviny s vyšším GI. Takové situace jsou, například, v dopoledních hodinách, po dlouhou dobu bez jídla, po tréninku nebo během namáhavého a dlouhodobý sportovní výkon.
Prakticky okamžitě, dostanete energii do těla. A proto, když hypoglykemickom stavu (nedostatek cukru v krvi), diabetes, nebo přísně diete podává něco sladkého – cukr nebo sladený pít a efekt je okamžitý.
Obecně, a na hubnutí se však nedoporučuje konzumovat potraviny s vysokým GI. Je lepší, pokud máte hladinu cukru v krvi stabilní, protože zvýšený obsah glukózy v krvi se vylučuje inzulín, který je cukr uložené v buňkách, ale spolu s tím také šetří tuk a tento stav zpomaluje spalování tuku.
Výhody nízkého glykemického indexu
Potraviny s nízkým glykemickým indexem by měly být základem vaší stravy. Stabilní hladinu cukru v krvi, má pozitivní vliv na nejen sportovní, ale i duševní výkonnost.
Pokud vám kolísá hladina cukru v krvi, mají pocity malátnosti, únavy a možná i zvýšení energetické doprovázen poklesem energie. Stabilní úroveň je mnohem lepší.
Při výběru potraviny do svého jídelníčku dbaj o tom, jak ovlivňují hladinu cukru v krvi, takže to, co glykemický index.
Jak snížit GI v potravě?
Vyberaj si celozrnné potraviny, tmavé pečivo, nerafinované potraviny. Nejedz nárazovo, ale na pravidelném základě. Jezte více vlákniny a přidejte zdravé tuky, aby každé jídlo. Tímto způsobem můžete prodloužit trávení a vylučování glukózy do krve.
Budete nasyceni déle a vaše tělo bude zásobeno energii postupně a dlouhodobě. Také použití proteinu zpomaluje trávení a snižuje glykemický index.
Závěr
Jít z vysokoglykemickej stravy na nízkoglykemickú to nemusí být tak složité, a může výrazně ovlivnit vaše fyzické a duševní výkonnosti. Budete se cítit lépe a vypadat lépe. Drobné změny a svedomitejším výběru, můžete pozitivně změnit vliv stravy na jejich zdraví a kondici.
Autor: Valihora, http://www.fitmagazin.sk/clanky/clanky-o-vyzive/glykemicky-index-co-to-je-a-ako-ho-vyuzit/