Jak sacharidom, aby se zabránilo, abychom nepribrali

Sacharidy se dělí na špatné a dobré. Je důležité vědět, které potraviny, které jsou, protože jen tak je možné upravit rady na zdravé a vyhnout se zbytečným získat.

 

Špatné sacharidy

Tento typ sacharidů je také známý jako jednoduchý. Patří mezi ně glukóza, fruktóza, galaktóza a maltóza. Jsou to malé molekuly cukru, které tělo zpracovává poměrně rychle, což znamená, že i hlad se objeví mnohem rychleji. Energie z jednoduchých sacharidů, které jsou uloženy jako glykogen, který, pokud se nespáli, to se změní na tuk. Pokud chcete, aby tento druh vyhnout se, omezit příjem zpracovaných potravin, jako jsou bonbóny a jiné sladkosti, slazené obiloviny, některé druhy pečiva, které se jen marně snaží předstírat, že je celozrnné a rafinované nápoje.

Dobré sacharidy

Tyto sacharidy mohou být označeny jako sloučenina. Mezi ně patří, například, škrob. Díky své složitější struktuře jejich tělo má delší proces, který vede k nutnosti dlouhodobé uvolňování energie, a proto mají delší dobu pocit sytosti. Škrobnatých sacharidů se často skládají i z nestráviteľných složek jako je celulóza, lignin a pektin. Ty jsou skutečně energie se nemění, ale výrazně zlepšuje trávení. Tam jsou, například, v celozrnnom pečive, těstoviny, rýže, brambory a obilovin.

Glykemický index

Při výběru vhodné zdroje sacharidů, sledujeme tzv. glykemický index potravin. To je číslo, které nás informuje o tom, jak rychle stoupá glykémia po použití daného zdroje sacharidů. Potraviny s vysokým glykemickým indexem zvyšují glykémiu rychle, naopak, potraviny s nižším glykemickým indexem zvyšují glykémiu postupně. Jinými slovy, vysoký glykemický index je zárukou rychle dostupné energie, nižší glykemický index "doplňuje" energii postupně, v delším časovém rozpětí.

Odporúčameprečítať: Glykemický index – co to je a jak to použít?

Chudnete? Jíst potraviny s nízkým glykemickým indexem!

Sacharidy jsou pro tělo opravdu prospěšné, je důležité nejen vybrat správný zdroj. Pak mohou být opravdu dobrý zdroj energie a také dobrý nástroj pro hubnutí.

Napsat komentář