Stále, on říká, že spotřeba tuku je nevhodný. Je to tak?
Při dostatečné znalosti vám dává možnost zahrnout je do jídla a dělat chutné pokrmy s zdravou rovnováhu obsažených tuků.
Tuky
Tuky jsou estery vyšších mastných kyselin a glycerolu. Typ mastné kyseliny, vázané na glycerol, určuje, jaké vlastnosti a vliv na zdraví budou mít. To platí například, že čím větší podíl nasycených mastných kyselin v tuku obsahuje, tím pevnější a vice versa.
Tuky tedy můžeme velmi jednoduše rozdělit na "nasycených tuků","trans-mastné (TFA)" a "nenasycený."
Nasycené
Tuky s obsahem nasycených mastných kyselin obsahují větší podíl jednoduché vztahy mezi atomy uhlíku. Do této skupiny patří hlavně tuky živočišného původu (červené maso, mléčné výrobky), ale také rostlinného původu (palmový a kokosový olej).
Trans-mastné tuky
TFA se nacházejí v hovězí, baraňom a jahňacom masa, stejně jako v mléce těchto zvířat. Kromě toho, že jsou součástí prášky do pečiva, krekrov, vyprážaných jídlo, koláče a některé tukové pomazánky. TFA jsou výsledkem zpracování jedlých olejů. Čím více tuku je polynenasýtený, tím snadněji podléhá oxidaci. Být tuky, více stabilní a nerozkladali, v potravinářském průmyslu jsou vytvářeny nasycené tuky. Souběžně s tímto zpracováním se nazývá světlo hydrogenace. To se používá u většiny olejů a margarity, hn. V tomto procesu, nicméně, převést omega-3 a omega-6 mastné kyseliny v tucích na nepřirozené tuky, které po jídle tělo nemůže použít jako skutečné mastných kyselin. Poskytovat pouze kalorií, které vaše tělo uloženy v tukových zásob. Trans-mastné kyseliny jsou špatné především v tom, že jejich tělo neví, dobře odlišit od vysoce kvalitních mastných kyselin, tak buněčné membrány je okamžitě příjmu, nicméně, tělo produkuje nedostatek tuků typu omega 3,6,9.
Nenasycené
Jde o polynenasycené omega-6 a omega-3 mastné kyseliny, které tělo nemůže vyrobit samo a musí je přijímat ze stravy. Jejich hlavní funkcí je výroba chemických přenašečů, které jsou potřebné pro normální růst buněk, metabolismus tuků a cholesterolu, srážení krve, pružnost cév a činnost oka a mozku. Omega-3 se nacházejí hlavně v rybím tuku (tučné ryby, jako je losos, sleď, makrela, sardinky), ale také v semienkach lnu a vlašských ořechů. Přírodní zdroje omega-6 jsou zelenina, ořechy, ovoce, oleje z semiačok.
Takže jaké jsou výhody a nevýhody tuků? Výhody tuky
- jsou důležitým zdrojem energie a stavební látky
- jsou součástí všech buněčných membrán
- pomáhají využít vitaminy rozpustné ve vodě v tucích A, D, E, K
- chrání tělo před ztrátou vnitřního tepla
- některé druhy zásobují tělo esenciálními mastnými kyselinami
- jsou nezbytné pro tvorbu hormonů
Nevýhody tuky
- jsou snadno použitelné, takže jsou rychle uloží do zásob
- často jsou v kombinaci s jednoduchými sacharidmi
- některé přispívají ke vzniku aterosklerózy
- působením vysokých teplot se rozkládají a vytváří karcinogenní látky a trans-mastných kyselin
Tuky nemají, aby každý člověk stejný dopad. Být vědomi toho, že určuje především metabolismus člověka. Nicméně, to je velmi levný zdroj energie, bez které by nemohl správně fungovat, nebo hormonální systém, srdce, cévy, mozek i celé tělo.
Zdroj foto: flickr.com Lidé, kteří si přečetli tento článek, a obává se také o:
Jak odstranit tuk z břicha?
Jen 1000 brušákov den? Jistě by bylo hezké, kdyby to bylo možné zhubnout pouze z břicha.
Jak dělat kardio jít kila dolů
Pokud jde o hubnutí důležité, co kardio aktivitu si vybrat? Jde kila lépe dolů uvnitř, bicyklovaním nebo skákání na švihadle?
Jak, aby se zabránilo cholesterolu a trans-mastným tuku?
Cholesterol a trans-mastné tuky se nacházejí v živočišných produktech, jídlo z fast-food, ale také v sladkom pečive, zda cukrovinkách.
Anketa Proč cvičíte pravidelně?
Chci se zbavit přebytečných kilogramů. Mám vyformovanú charakter. Sport mi pomáhá ventilovat. Chci volný čas trávit užitečně.
Celkem hlasů: 295