Priznáme bez mučení, že při pohledu na oko lahodiaci burger jsme někdy zbehnú slinky. To nás inspirovalo trochu zdravější, a zejména vegetariánská alternativa byla "rychle foodovania".
Doporučujeme, abyste si přečetli: Mrkvovo-ořechové palačinky bez mouky
Základem našeho receptu jsou úspěšné tortilla placky. Budeme potřebovat jen čtyři ingredience. Mouku, sůl, olivový olej a vodu.
Mě kousnout tip:
Udělat palačinky mäkkučké, postupně jako palačinky pryč z pánve na talíř, zakryjte ji okamžitě další, že možná, že vytvořil přirozenou vlhkost a palačinky mohli hezky zmäkknúť.
Aktivní doba přípravy cca 30 min./15 min na odpočinutí vaše cesta
Potřebujeme:
- 250 g hladké špaldovej mouky a celozrnné špaldovej mouky (mix obou)
- 180 ml horké vody z konvice
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
Postup:
Všechny ingredience společně zpracovat na hladké těsto (asi 5 minut). Jen pozor, že jste neobarili vroucí vody. Po uchopit to nechat trochu vychladnout, dokud těsto začne proces s rukama. Těsto ty jsou rozděleny do 4 částí, které vytvarujeme kuličky, které nechte poprášené moukou asi 15 minut odpočinout pod utěrkou.
Koule pak ještě trochu světlo v rukou a rozvaľkáme z nich pěkné palačinky. Tak, jako jsme učili naše babičky. Vyvaľkané palačinky z každé strany na rozpálenej suché pánvi. Na tortille by měl vytvořit vzduchové bubliny. Pak jsme si uvědomili, že to musí být zase a jen při dopiecť z jiné stránky. Pánev by měla být řádně rozpálená. Ne příliš horké, ne příliš vlažný.
Zelerové hranolky
Aktivní doba přípravy cca 15 minut/30 minut na pečení
Potřebujeme:
- 2 středně velké zelery
- sůl a černý pepř
- olivový olej
- 2 snítky rozmarýnu
- papír na pečení
Postup:
Celer očistíme a nakrájíme na hranolky. Hranolky premiestnime na plech papír na pečení, osolíme, dochutíme, pokapeme čerstvé asi 2 polievkovými lžíce olivového oleje, přidejte snítky rozmarýnu a vše dohromady dobře promícháme. Hranolky jsou lepší upečú, pokud nejsou zahrnuty. Pečeme 25-30 minut při teplotě 220 stupňů.
Švestkové chutney
Aktivní doba přípravy asi 10 minut/15 minut čas vaření
Potřebujeme:
- 350 g vykôstkovaných švestky
- přibližně 10 g zázvoru
- 1 malá červená cibule
- 1 lžička mleté tmavé horčicových semiačok
- mletý černý pepř
- ¼ Lžičky chilli prášku
- 3 a půl. lžíce octa z červeného vína
- 3 a půl. lžíce medu
Postup:
Všechny ingredience dejte do hrnce a pomalu přiveďte je k varu. Snížit teplotu a vařit po dobu 15 minut bez pokličky. Směs občas promíchejte, aby se nám nepripálila. Po vychladnutí rozmixujeme získaná mixer.
Jogurtový dip
Aktivní doba přípravy cca 5 minut
Potřebujeme:
- 200 g hustého bílého jogurtu
- 1 lžíce hořčice
- velkou hrst čerstvé petržlenovej natě
- černý pepř a sůl podle chuti
Postup:
Petržlenovú plodin nakrájíme nadrobno a smícháme s ostatními přísadami.
Ostatní složky:
- 1 balení sýr Halloumi (250 g)
- 2 zralá avokáda
- 1 velká červená cibule
- listový salát
- 2 rajčata
- citron
Příprava plněná tortilla pánev koláče
Placku po celé ploše rubu předem rozmačkaným avokádem, které jsme dochutili trochu soli a citronové šťávy. Nemusíme používat to hodně, vzhledem k tomu, že Halloumi sýr samotný je dost slaný. Nyní na placku poukladáme grilovaný sýr Halloumi (připravené bez použití oleje, ať už je připravit na grilu nebo v pánvi), plátky rajčat, hlávkový salát a syrové, nebo orestovanú červené cibuľku.
Placku opatrně stočíme do rolky. Kromě stáčaní jemně pritláčame nám během jíst tortilly všechny nevypadlo. Podáváme s zelerovými hranolkami, slivkových čatní a jogurtu dipom.
Doporučujeme, abyste si přečetli: Palačinky červené zelí s cícerovou mouky Zdroj receptu: http://www.biteme.sk/zdravy-fast-food-aneb-plnene-domace-tortilla-placky-s-zelerovymi-hranolkami/ Autor článku Barbora Drahovská
Kousni mě je vegetarián blog nejen pro vegetariány, který byl zřízen v roce 2012 dvěma přáteli Barbora a Mimi. http://www.biteme.sk/ Další články od autora